Flæskeklanner

Før i tiden kunne flæskeklannere være et stort problem, da de gav sig i kast med kød og fisk, som blev opbevaret ubeskyttet. I dag, med køleskab og mere hygiejnisk opbevaring af madvarer, er flæskeklannere et mindre problem, men kan alligevel dukke op en gang imellem. Her viser vi, hvor pelsklannere kommer fra, og hvordan du nemmest slipper af med dem.

 

Kort om flæskeklannere

Klannere er naturens skraldemænd. Mens flæskeklannere ernærer sig af kød og skind, spiser pelsklannere pels og fjer. Sammen nedbryder de hurtigt et kadaver af smådyr og returnerer biomassen til det naturlige kredsløb.

Flæskeklannere, også kaldet klannere (på latin Dermestes lardarius), er en slags biller. De lever af ådsler, men også af andre fødevarer, som er rige på protein, f.eks. kød, fisk osv.

En hun lægger 100-150 æg ad gangen, gerne i tæt ved en fødekilde. Æggene udklækkes og er færdigudviklede larver inden for 12 dage. Flæskeklannerens livscyklus er kort, kun 40-50 dage.

Flæskeklanner

Billede: Flæskeklanner (Dermestes lardarius). © Udo Schmidt, CC 2.0

Sådan genkender du flæskeklanneren

Flæskeklannernes larver bliver længere end en fuldvoksen flæskeklanner, ca. 15 mm lange. Larverne har tydelige sektioner og er behårede. Flæskeklannerlarver er brune i farven med en lysere underside.

En fuldvoksen flæskeklanner ligner en slags bille og er 7-9 mm lang. Flæskeklanneren er let at genkende, da den har en tydelig lysere tegning på midten af kroppen, der løber som et gråt eller beige bælte. Tegningen indeholder 6-10 mørke/sorte uregelmæssige punkter eller prikker. Ellers er kroppen mørk, sort eller brunsort.

 

Skader forårsaget af flæskeklannere

Flæskeklannere angriber især madvarer af animalsk oprindelse, f.eks. pølser, kød, fisk, ost og hunde-/kattemad, men kan også angribe skind, fjer eller korn med højt proteinindhold.

Angrebne fødevarer bliver af hygiejniske årsager ødelagt og bør derfor kasseres. Hvis en vare kun er let angrebet eller kun mistænkes for at være angrebet, kan den reddes gennem frysning eller opvarmning (se mere nedenfor).

 

Der finder du flæskeklannere

Flæskeklannere har deres hjemsted i naturen, men kommer ind i boliger, hvis der er de rigtige forudsætninger, dvs. hvis de findes i nærmiljøet og får adgang til føde i huset. Ofte kan man relatere et angreb fra et af følgende:

  • Angrebne fuglereder i nærheden af boligen.
  • Kadavere fra smådyr, f.eks. mus, som er døde under gulv eller i vægge.
  • Dyrefoder i en åben beholder eller som har stået fremme længe.

Især om foråret og efteråret trænger flæskeklannere ind i boliger, og især i maj måned er risikoen størst. Man bør også være ekstra opmærksom om foråret og sommeren, når flæskeklannerne forpupper sig.

 

Sådan bekæmper du flæskeklannere

Rengøringen er vigtig for at få bugt med flæskeklannere. Dels at (1) isolere og (2) håndtere de fødevarer, der kan være angrebet, samt at (3) rengøre overflader omkring levnedsmiddelopbevaringen og sikre, at der ikke er flæskeklannere, larver og æg tilbage.

Oftest kræves der også (4) bekæmpelse for at fjerne flæskeklannernes æg og for at gøre det sikrere og hurtigere at slippe af med flæskeklannere.

Følgende tjekliste viser de tiltag, der kræves for at fjerne flæskeklannere:

1. Forberedende foranstaltninger

  • Tøm viktualierum, hylder og skuffer helt for fødevarer og køkkengrej.
  • Placer madvarer i plastbakker eller et sted, hvor flæskeklannere ikke kan sprede sig under rengøringen.

2. Håndtering af levnedsmidler

  • Led efter tegn på flæskeklannere i madvarer
  • Typiske varer, der angribes, som du skal være ekstra opmærksom på (særligt kød, pølser, ost, fisk m.m.)
  • Placer alle potentielt angrebne varer i godt lukkede plastposer.
  • Kasser angrebne levnedsmidler/varer
  • Behandl fødevarer, som muligvis er blevet påvirket, ved enten (A) at fryse dem ved -18℃ i fire døgn eller (B) opvarme dem til 55℃+ i 1-2 timer.

3. Generel rengøring

  • Vask køkkengrej (helst i opvaskemaskinen på et varmt program)
  • Sørg for at vådtørre alle overflader af i direkte tilknytning til angrebet, gerne også gulve, bordplader m.m.
  • Støvsug alle rum med særlig fokus på sammenføjninger, sprækker og revner i skuffer og skabe, hvor flæskeklannernes æg ofte gemmes væk. Frys og kasser derefter støvsugerposen.
  • Forsøg også at rengøre eller i hvert fald spraye insektmiddel under køkkenindretning og komfur.

4. Bekæmpelse: Dette bør du overveje, hvis du vil være mere sikker på at slippe af med flæskeklannere (eller hvis du måske har gennemført rengøringen, men ikke har kunnet klare problemet). Bekæmpelse består først og fremmest i at behandle angrebne overflader med insektmidler.

Som en forebyggende foranstaltning for at undgå tilbagevendende problemer med flæskeklannere, vil det været godt at lokalisere, hvor angrebet stammer fra. Ofte kan det være en nærliggende fuglerede, en død mus under gulvet eller en åben pakke hundemad.


Vidste du: Underligt er flæskeklannere kannibaler, som gerne spiser andre flæskeklanneres næringsrige larver.


 

Copyright © 2024 Stick AB
To top