Fødevaremøl

Fødevaremøl tilkendegiver sig oftest som en kedelig overraskelse i spisekammeret, hvor larver har angrebet og kontamineret fødevarer af forskellig art. Som regel opdages fødevaremøl, når man ser flyvemøl i spisekammeret, eller at levnedsmidler er blevet påvirket.

 

Kort om fødevaremøl

Visse typer fødevaremøl lægger op til 700 æg i fødevarer, som derefter kan klækkes så hurtigt som efter 3 dage. Vi kan lade det være usagt, at et fødevaremølangreb kan ske eksplosionsagtigt hurtigt, og at en stor del af madvarerne kan blive ødelagt, inden du får bugt med møllenes spredning.

Fødevaremøl kaldes også køkkenmøl. Specifikke fødevaremøl benævnes ofte efter, hvilken type fødevarer de angriber, f.eks. melmøl, kakaomøl, kålmøl, majsmøl eller humlemøl.

Forskellige typer fødevaremøl angriber diverse fødevarer, f.eks. korn (mel), ris, chokolade og müsli. Når larverne spinder tråde i levnedsmidler og kontaminerer dem med deres afføring, bliver levnedsmidlet ubrugeligt, og somme tider udvikles der også skimmelvækst.

Fødevaremøl

Billede: Fødevaremøl (Plodia interpunctella). © Birgit E. Rhode CC 4.0

Sådan genkender du fødevaremøl

De mest almindelige arter af møl er indisk melmøl, møllemøl og mandelmøl. Disse arter bliver alle ca. 7-9 mm lange flyvemøl med 15-20 mm mellem vingespidserne. Det er altid larverne, der angriber fødevarer, selve flyvemøllet gør i sig selv ingen skade.

 

Indisk melmøl (Plodia interpunctella)

Karakteristiske træk: Det voksne møls vinger er rødbrune, men den første del er lys beige.

Møllets larver: har en gul-hvid, rød eller grønlig tone (afhængigt af diæten) og et brunt hoved.

Lever af og findes oftest i: korn, nødder og tørret frugt, kan også dukke op i chokolade.

Møllemøl (Ephestia kuehniella)

Karakteristiske træk: Det voksne møl har grå vinger med et spættet, tværgående sort zigzag-mønster.

Møllets larver: har en rosafarvet eller en grønlig tone (afhængigt af diæten) og et brunt hoved.

Lever af og findes oftest i: müsli, mel, frø eller kiks/skorper samt nogle gange i hundemad, chokolade og krydderier.

Mandelmøl (Ephestia cautella)

Karakteristiske træk: Det voksne møl har en gråbrun grundfarve med lysere og mørkere markerede striber.

Møllets larver: hvidlig, gullig eller rødlig tone (afhængigt af diæten).

Lever af og findes oftest i: korn, nødder, tørret frugt, oliefrø og oliekager. Somme tider også i tobak og animalske produkter.


Tip: egentlig behøver du ikke vide præcis, hvilken art af fødevaremøl det er. Fødevaremøl bekæmpes på samme måde uanset art.


 

Sådan slipper du af med fødevaremøl

Følgende er en enkel tjekliste for at slippe af med fødevaremøl:

  • Kontrollér madvarer, kassér angrebne levnedsmidler, og forsegl emballager/beholdere omhyggeligt. Du kan også fryse eller opvarme (60℃) madvarer, der kan holde til det, hvis du har mistanke om, at de er kontaminerede, men de er i god stand.
  • Rengør opbevaringsrum til fødevarer. Vær ekstra opmærksom på gemmesteder som f.eks. sprækker, samlinger eller andre beskyttede rum mellem overflader.
  • Brug insektmidler til at komme ind i kroge, du ikke kan komme til med rengøringen.
  • Brug mølfælder til fangst af flyvemøl, som risikerer at komme væk fra rengøringstiltag, så angrebet ikke påbegyndes igen.

Se en komplet tjekliste, der viser, hvordan du fjerner skadedyr i køkken og levnedsmidler.

 

Sådan forebygger du angreb af fødevaremøl

Gør også følgende for at forebygge fremtidige angreb af fødevaremøl:

  • Vær yderst omhyggelig med køkkenhygiejnen, f.eks. undgå spild i skuffer og på hylder.
  • Kontroll´´er nye fødevarer med risiko for at indeholde møl.
  • Opbevar fortrinsvist levnedsmidler i tætsluttende plast- eller glasbeholdere, eller luk i det mindste emballagen ordentligt.
  • Anbring rød cedertræ i spisekammer og anden opbevaring af fødevarer som en naturlig beskyttelse mod fødevaremøl.
  • Forsyn udluftningsvinduer med insektnet for at forhindre fremtidige angreb.
Copyright © 2021 Stick AB
To top